Pilar Aymerich (Barcelona, 1943) inicia la seva trajectòria professional en la fotografia a finals dels anys seixanta, en el marc del tardofranquisme i la Transició espanyola. La seva càmera serà testimoni de manifestacions, vagues, celebracions i moviments socials, sempre des d’una consciència social, humanista i feminista.
Inicialment es forma en direcció teatral a l’Escola d’Art Dramàtic Adrià Gual, a Barcelona. Després d’un període de formació a Londres i a França, torna a Barcelona l’any 1968, on comença la seva trajectòria en la fotografia, tot publicant a partir d’aleshores en múltiples revistes i rotatius, com ara Serra d’Or, Triunfo, Destino, El Viejo Topo o El País.
Les imatges d’Aymerich es caracteritzen des dels seus inicis per posseir un potent caràcter narratiu que flueix en paral·lel als textos que acompanyen. Els seus reportatges fotogràfics es constitueixen en seqüències en què es pot identificar un principi, un desenvolupament i un final de la situació o l’acció que es captura.
El fotoperiodisme que practica Aymerich defuig la distància, la suposada objectivitat del documental. Les seves imatges sorgeixen del coneixement d’una situació donada, de la familiaritat amb l’entorn i de les relacions interpersonals que construeix. La seva obra constitueix un referent per al fotoperiodisme de la segona meitat del segle xx, en un àmbit en què les dones eren una minoria.
L’exposició actual, comissariada per Neus Miró, que inclou fotografies i una projecció desconeguda, és la primera que s’organitza entorn de la seva trajectòria, mereixedora del Premi Nacional de Fotografia l’any 2021.
Activitats associades
Activitat “A peu de carrer”
Dissabte 23 de novembre a les 11 h
Activitat familiar al voltant de l’exposició “Memòria viscuda”, de la fotògrafa Pilar Aymerich, en el marc del Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra la Dona.
Visita a l’exposició i activitat participativa per treballar sobre el feminisme i la fotografia documental. Per a totes les edats, a partir de 5 anys.
— Activitat gratuïta sense inscripció.
— Adreçada al públic familiar.
Visita comentada a l'exposició
Dissabte 23 de novembre a les 12.30 h
Visita comentada, en el marc del Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra la Dona, amb la fotògrafa Pilar Aymerich a la seva primera gran exposició retrospectiva. Una oportunitat per escoltar la seva trajectòria i saber com ha estat testimoni de manifestacions, vagues i d’altres moviments socials, sempre des d’una consciència social, humanista i feminista, junt a la seva càmera.
— Activitat gratuïta sense inscripció.
— Adreçada al públic general.
Feminismes en vídeo: pels drets laborals
Activitat en el marc del cicle La Bobina
Dissabte 26 de novembre a les 18.30 h
Projecció i debat al voltant de l’exposició “Memòria viscuda”, de la fotògrafa Pilar Aymerich, en el marc Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra la Dona (25N).
Juntament amb la Plataforma d’Arxiu Audiovisual Experimental HAMACA, es farà un col·loqui sobre el món laboral de les dones, la seva precarietat i la lluita feminista pels drets laborals i la igualtat, al voltant de les projeccions dels vídeos Necesidad (2012), de Pedro Ortuño; Ficciones Anfibias (2005), de María Ruido; i Exhibition 19 (2009), de la Sra. Polaroiska.
— Activitat gratuïta sense inscripció.
— Adreçada al públic general.