A l’exposició “Paraules d’amor. Un assaig sobre les passions”, Núria Güell, a través d’una videoinstal·lació, es qüestiona les representacions instituïdes i els mandats culturals apresos entorn de l’amor passional i les seves conseqüències.
En el marc de l’acte d’inauguració es presentarà la publicació commemorativa de les 10 edicions de Premi de videocreació, impulsat pels vuit centres Territorials d’Arts Visuals, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Santa Mònica i el Festival Loop de Barcelona. L’acte comptarà amb la participació de la comissària independent i crítica d’art Glòria Picazo, representants institucionals i artistes guanyadors del Premi.
La llista de representacions culturals occidentals al voltant de l’amor i les passions seria inacabable: des de la mitologia grega i les seves tragèdies, passant per l’escolàstica cristiana, l’amor cortès, el Siglo de Oro i el Romanticisme del XVIII i part del XIX, fins a les expressions culturals més populars o alternatives dels nostres dies, s’ha donat testimoni dels estralls causats per alguna idea d’amor.
En el pla del real, seguim patint els creients que exterminen l’altre en nom de l’amor a un déu; tots els nacionalistes que continuen llançant-se a la seva mútua destrucció per amor a alguna pàtria o màtria; adolescents que entenen els trets zelotípics com a signes d’amor verdader; la mare que mata els seus fills perquè no pateixin; revolucionaris que donen la vida o la treuen per amor a alguna idea de revolució social, o l’amant que decideix matar l’estimada (o a l’inrevés) en veure que perd el seu amor.
Quina és la responsabilitat de la cultura en totes aquestes paradoxes? Quantes situacions dramatúrgicament preestablertes hem viscut en les nostres històries d’amor? Quins gaudis o fantasmes s’oculten darrere de la màscara de les creences al voltant de l’ideal de l’amor? Podria ser que la principal causa dels conflictes socials no fos l’odi sinó un excés d’amor cec? Quins efectes tindria sobre l’ordre social la desidealització de l’amor? I sobre nosaltres?
-
Projecte premiat a la 10a edició del Premi de Videocreació. Coproducció d’un projecte de videocreació entre els Centres Territorials del Sistema Públic d’Equipaments d’Arts Visuals de Catalunya*, Santa Mònica, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i LOOP Barcelona.
*Centres Territorials del Sistema Públic d’Equipaments d’Arts Visuals de Catalunya:
ACVic - Centre d’Arts Contemporànies, Vic; Bòlit - Centre d’Art Contemporani, Girona; Fabra i Coats - Centre d’Art Contemporani de Barcelona; M|A|C - Mataró Art Contemporani; Mèdol - Centre d’Arts Contemporànies de Tarragona; Centre d’Art la Panera, Lleida; Lo Pati - Centre d’Art de les Terres de l’Ebre, Amposta; Centre d’Art Tecla Sala, L’Hospitalet de Llobregat